Profiel

Wethly, R.

Geboortedatum:

06-05-1963

Diploma’s (Switch2Solar)

2022
Storage-Specialist
Uitgelicht

De Energy Storage Solution (ESS), of energieopslagcontainer, van HMB Energy kent diverse toepassingen die daarbij vaak ook gecombineerd kunnen worden. Door een slimme afstelling en het doorzien van de mogelijkheden is de ESS flexibel inzetbaar. HMB Energy ontzorgt hierbij volledig met maatwerk oplossingen en werkt hierbij samen met sterke partners. 

1 Peak shaving en het optimaliseren van eigen consumptie

Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld een windmolen of zonnestroominstallatie meer energie opwekt dan er zelf wordt geconsumeerd. Deze ‘extra’ energie kan voor een lage prijs verkocht worden aan het net. Echter kan deze stroom ook opgeslagen worden om op een later moment zelf te consumeren. Op die manier hoeft er minder energie bij een leverancier te worden ingekocht. Door hoge inkoopkosten, lage terug lever vergoedingen en de afbouw van saldeer opties wordt deze toepassing steeds interessanter voor installatie eigenaren. 

Peak shaving kan worden toegepast bij:
-WKK installaties
-Zonnestroom installaties
-Windmolens

2 Vergroten van de beschikbare capaciteit bij een beperkte netaansluiting

Bedrijven stappen massaal over van fossiel aangedreven voertuigen naar elektrische gevoede oplossingen. Daarbij worden bedrijfspanden bij nieuwbouw of renovatie vaak uitgerust met een elektrische klimaat oplossing. Wanneer de elektrische energie vraag groeit maar de aansluiting niet vergroot kan worden door beperkingen vanuit de netbeheerder ontstaat er vaak een groot probleem waarbij de energieopslag container een serieuze oplossing kan bieden.

Enkele voorbeelden waarbij capaciteit afgesteld kan worden bij de vraag:
-intern transportmiddel laders
-vrachtwagen laders
-auto laders
-warmtepompen
-uitbreiding van de elektrische installatie


3 Investeren in het energienet en handelen op de energiemarkt

De energie opslagcontainer kan ook worden gebruikt om deel te nemen aan zogenoemde ‘net ondersteuning’ of ‘grid support’. Er kan voor diverse markten gekozen worden en vaak zelfs een combinatie hiervan. Investeren in het elektriciteitsnet met een solide businesscase en een interessante “return of investment” periode. 

Enkele functies van netondersteuning mogelijkheden zijn:
-onbalans markt
-FCR markt
-EPEX  markt
-APEX markt